Choppere – spesialbygde motorsykler

custom-chopper-motorcycles-15604473-1280-9604En type motorsykkel som har fått mye oppmerksomhet gjennom filmer, reality-TV, og serier de siste årene har vært Choppern. En Chopper er en spesialbygd motorsykkel som første dukket opp i USA på 1960-tallet, og ble legendarisk gjennom filmer som “Easy Rider”. Noen ganger blir slike sykler bygget fra bunnen av, men mer vanlig er det at man starter med en vanlig motorsykkel og så bygger den om slik man ønsker. Dette er fortsatt mer vanlig i USA enn i andre land, kanskje fordi det er et sterkt uttrykk for ønsket om å fremstå som fri, uavhengig, og individualistisk.

Karakteristisk for slike sykler er gjerne at de har et “forlenget” look, særlig fremover, korte håndtak, og ofte mangler demping. Høye, tubeformede metallsylindre som stikker opp bak på setet er også en del av designen på mange Choppere.

Forløperen til Choppern var det som kaltes en Bobber. -En motorsykkel der man fjernet så mye som mulig av overflødig vekt for å få en lettere sykkel, høyere hastighet, og en minimalistisk look. Soldater som kom hjem fra andre verdenskrig skapte en egen kultur rundt dette, med å bygge om sykler, og noen fjernet til og med bremsene for å få alt så enkelt som mulig. De begynte også å kjøre disse ombygde syklene i kappløp mot ombygde biler, kjent som hot rods.

At ordet chopper etter hvert erstattet bobber hadde nok med å gjøre at slike ombygde sykler, gjerne amerikanske, og som regel Harley-Davidson, uansett ikke lenger kunne konkurrere på fart og kjøreegenskaper mot de japanske syklene som kom fra 1960-tallet. Etter den gangen har choppere først og fremst handlet om stil og design, en slags blanding av kunstuttrykk og transportmiddel. Stilen har blitt så populær at de store produsentene har forsøkt å kopiere den, men siden de ikke våger å gå så langt, regnes ikke deres etterligninger som ekte choppere.