Sikkerhet – når uhellet er ute

safetyUansett hvor lovlydig og trygg man er som fører av en motorsykkel, kan man aldri gardere seg helt mot ulykker. Dersom det skulle skje noe, er det viktig å ha det rette utstyret slik at man kan unngå alvorlige skader og berge livet. Per i dag er hjelm det eneste utstyret som er lovpålagt, men mye annet er også tilgjengelig og tilrådelig for den vettuge motorsyklisten.

Grunnen til at hjelm er viktigere enn noe annet, er likevel at de fleste skadene som forandrer livet til uheldige motorsyklister rammer hodet og nakken. Man trenger ikke å ha stor hastighet for å få slike skader, tenk over at du selv i 50 km/t har nok fart i kroppen til at en kollisjon tilsvarer å falle fra toppen på et treetasjes hus. Skal du berge hode, hjerne, og nakkevirvler, må du ha hjelm. Det er forresten ikke bare føreren, men også eventuelle passasjerer som må ha hjelm, og at man ikke har hjelm er selvfølgelig ikke noen unnskyldning. Pass også på at du har en godkjent hjelm (E-merke på innsiden). Ikke tro at en slalåmhjelm er tilstrekkelig dersom uhellet er ute. Bytt hjelm etter 3-4 år, og pass på at remmer, fester, og lås fungerer som de skal til en hver tid.

For å unngå alvorlige skader som vil forverre livet ditt bør du også anskaffe deg en kjøredress i skinn. Det koster litt, men en dress av god kvalitet vil gi deg mye bedre sikkerhet. Den skal sitte så tett inntil kroppen som mulig. Bruk gjerne en regndress over dersom det regner ute (husk alltid å være veldig forsiktig på motorsykkel i regnvær). Dersom du kjører i kaldt vær kan det ofte være en fordel med en tekstildress i stedet for skinn. Kevlar er ikke egnet for en hel dress, men lapper av Kevlar på albuer og knær er gode å ha.