Ut på langtur? Touring motorsykler

honda-gold-wing-f6b-770x433En touring motorsykkel, også kjent som en tursykkel, er en motorsykkel som er spesialutviklet for lange og strabasiøse turer. Selvfølgelig kan de fleste motorsykler brukes til å dra ut på langtur, men det er nå en gang sånn at slike turer krever sitt og det kan være en stor fordel å ha en sykkel som virkelig er tilpasset formålet.

Karakteristisk for slike sykler er at de gjerne har store skjermer som sørger for at rytteren er beskyttet fra vær og vind på en helt annen måte enn på en annen sykkel. De har gjerne også større bensintank, som selvfølgelig hemmer akselerasjonen og manøvrerbarheten en smule, men samtidig gjør det lettere å kjøre langt uten å måtte fylle bensin. Sammenlignet med typiske sportssykler vil de også ha en mer moderat og behagelig sittestilling som gjør at man ikke blir så sliten.

Den mest populære og vanlige varianten av tursykkel er det som kalles “full dress”, sykler som Yamaha Royal Star Venture eller Honda Gold Wing. At disse syklene er fullt påkledd innebærer at dette er syklene med aller mest skjerming og tilpasning til langturer. De har bagasjerom innebygget i seg, og er derfor som regel veldig store sykler. Likevel er de stabile, og man sitter i en komfortabel og naturlig stilling mens man kjører. Slike sykler kan til og med ha radio og stereo, varmeseter, GPS, og airbags, som man ellers kanskje bare forventer å finne i en bil.

Sykler av typen “full dress” er kun tilpasset kjøring på asfaltert vei, og er på ingen måte egnet for ferdsel andre steder. Ønsker man å kjøre lange turer i mer krevende terreng, må man anskaffe seg en såkalt “adventure touring” sykkel. Dette er den typen sykkel som man for eksempel bruker i Dakar-rallyet. I motsetning til andre segmenter som domineres av japanerne, regnes BMW av mange for å være best på adventure touring.